Ben jij een nachtuil of vroege vogel?

Het ritme van je biologische klok, ook wel bioritme genoemd, is een wonderlijk iets. Het zorgt dat je lichaam meebeweegt met de deining van dag en nacht. Je bioritme is afhankelijk van je leeftijd, genetische aanleg en leefomgeving. Zo herkent de één zich meer in een ‘ochtendmens’, terwijl de ander zich een echt ‘avondmens’ vindt.  Ongeveer 80% van de mensen blijkt daar tussenin te zitten en zijn noch ‘nachtuilen’ of ‘vroege vogels’.

Lekker bezig

Ben jij zo’n nachtuil die profiteert van de flexibiliteit van het thuis werken? Slaap je ’s ochtends uit en maak je nu je werkuren meer in de middag en avond? Dat zal je in eerste instantie het gevoel geven dat je lekker bezig bent. Maar wist je dat later opstaan niet perse goed voor je gezondheid is? Doordat je later opstaat, wordt je namelijk minder lang blootgesteld aan daglicht. En dit verhoogt de kans op depressiviteit.

Dit betekent niet dat je meteen een vroege vogel moet worden die om 06.00 uur ’s ochtends naast z’n bed staat, klaar om de dag te beginnen. Met een kwartier of half uur eerder opstaan en het toepassen van een goed ochtendritueel kan je al een hoop bereiken.

Ochtendritueel

Een goede structuur in de ochtend helpt je om energieker en vrolijker de dag door te komen. Wanneer je je dag begint met lekker buiten sporten of wandelen, rustig ontbijten, mediteren en/of een stukje lezen, zal je merken dat je je fitter, alerter en productiever gaat voelen. Zeker nu je alleen maar thuis en binnen aan het werk bent, is deze dagstart een aanrader.

Zo vertelde Karin tijdens een individuele begeleidingssessie:

“Tijdens de eerste maanden van de lockdown vorig jaar kwam ik helemaal niet meer aan mezelf toe. Ik was vooral druk met de kinderen, thuisonderwijs, mijn werk en het huishouden. Sporten of rustig een boek lezen, schoot er door alle drukte thuis bij in. Totdat ik mijn ochtend anders ben gaan inrichten. Ik sta nu een uur eerder op. Start de dag met een wandeling van een half uur en lees dan een kwartier in m’n boek. Daarna maak ik me langzaam op voor de dag. Sinds ik dit ben gaan doen, voel ik me veel relaxter gedurende de hele dag.”

Gun jij jezelf ook zo’n start van de dag?

Geweldig! Houd er wel rekening mee dat het vroeger opstaan je waarschijnlijk in het begin wat moeite zal kosten. Maar hou vol! En maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Leg bijvoorbeeld alvast de avond ervoor je kleding en wandel- of hardloopschoenen klaar. Of je boek, waar je normaal niet aan toe komt om te lezen. Weersta de verleiding om op de snooze-knop van je wekker te drukken en ga direct je bed uit. Houd dit enige tijd vol en je zal merken dat deze nieuwe start van je ochtend je mentaal zoveel brengt (qua alertheid, creativiteit, vrolijkheid, enthousiasme en vooral ook productiviteit), dat je niet snel meer anders wilt.

Op naar frisse start voor een productieve (thuiswerk)dag!

Meer lezen over dit onderwerp?

Bestel dan het boek Dear Good Morning van Lienke de Jong. De succesformule om wél iedere ochtend fit en energiek op te staan.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.