Ben jij werkgelukkig?
Het onderwerp ‘werkgeluk’ is hot! Google het maar eens. Werkgeluk krijgt steeds meer aandacht binnen bedrijven en organisaties. Want gelukkige medewerkers zijn gezonder, meer betrokken, flexibeler, werken beter samen en zijn productiever.
Toch zijn heel veel mensen niet gelukkig op hun werk en heeft 27% één of meer slechte werkdagen per week. Dat is natuurlijk heel jammer, omdat we veel tijd op ons werk doorbrengen. En als we gelukkig(er) zijn op ons werk, heeft dat ook direct effect op ons leven. Daarom is aandacht voor werkgeluk zo belangrijk.
Deze periode, zo na de zomervakanties, is een mooi moment om eens stil te staan of jij (nog) gelukkig bent in je werk en wat je eventueel kan doen om dat te verbeteren. Maar eerst wat is nou eigenlijk werkgeluk? Een mooi eenvoudig antwoord is ‘als je fluitend naar je werk gaat én ook weer fluitend thuis komt’. En? Geldt dat voor jou?
Tips voor inzicht in jouw eigen werkgeluk:
- Schrijf (ja echt, gewoon ‘ouderwets’ met pen en papier) aan het einde van je werkdag, 3 positieve dingen op van de afgelopen dag. Wat is goed gegaan? Is er iets leuks gebeurd? Waar ben je dankbaar voor? Etc. Hiermee zet je jouw brein in een positieve stand. Dit helpt je om bewust te focussen op het positieve, geeft inzicht in jouw energiegevers en stimuleert jouw dankbaarheid, dat ook weer helpt voor het verhogen van jouw persoonlijke geluksgevoel. Om hier een gewoonte van te maken, zijn mooie notitieboeken te koop. Een mooi voorbeeld is notitieboek Chapters van Vertellis
- Ben jij bevlogen, burned-out of werkverslaafd? Op de website www.gelukswijzer.nl kan je een test voor werkgeluk maken, jouw geluk vergelijken met anderen en ook een (digitaal) geluksdagboek bijhouden. Deze gelukswijzer maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek naar geluk door de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Je moet voor gebruik wel een account aanmaken, maar jouw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.
Geluk is subjectief. Het gaat om het ervaren van zowel positieve, als negatieve emoties. Die horen er ook bij. Geluk wordt voor circa 40% bepaald door je genetische aanleg, 40% door bewust gedrag en 10% door de omstandigheden. Je hebt dus zelf invloed op jouw eigen werkgeluk.
Focus dus op jouw capaciteiten en die dingen waar jij als persoon blij van wordt (de positieve dingen), zo kan je jouw geluksgevoel beïnvloeden. Een soort state of mind dus. Maar natuurlijk kan jouw werkgever of jouw bedrijf hierin faciliteren en een belangrijke rol spelen.
“Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg”. (Boeddha)
Geluk kan een grote bijdrage leveren aan jouw succes. Andersom geldt dat niet. Succes levert namelijk maar een relatief kleine bijdrage aan geluk. Huh? In dit filmpje wordt dat duidelijk uitgelegd.
Denk eens na over jouw persoonlijke werkgeluk. Hoe sta jij er in? Is er iets wat je graag zou willen veranderen of aanpakken? Kan je hierbij wat hulp gebruiken? Wij denken graag met je mee!
Terug naar het overzicht