Help! Waar zit de uit-knop?

Goed voornemen

Heb jij al een goed voornemen bedacht voor het nieuwe jaar? Nee? Dan hebben wij een suggestie voor je. Zullen we met z’n allen het gebruik van de smartphone terugbrengen tot ‘normale’ proporties? Maar ja, wat is normaal?

Die smartphone is inmiddels zo ingeburgerd en maakt echt deel uit van ons (digitale) leven. Je voelt je kaal als je zonder je telefoon de deur uitgaat, toch? Wegdoen is ook niet nodig! Maar we kunnen wel bewuster (leren) omgaan met onze smartphone. Doe jij mee?

Telefoonverslaving

Als je er eens goed over nadenkt, is het toch een beetje vreemde gewoonte geworden. Continue die telefoon in je hand, op tafel, of in ieder geval dicht in de buurt, zodat we alle nieuwe pingeltjes en bliepjes zeker niet missen. Een WhatsApp berichtje, sms’je, mailtje en ook nog nieuwe berichtjes op social media zoals Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn.

Het houdt maar niet op en het wordt ook zeker niet minder. Gemiddeld kijken we tussen de 1 ½ tot 2 ½ uur (!) per dag naar ons schermpje! En checken we onze smartphone 80 tot 120 keer per dag. Oeps! Tijd om er zelf dus wat aan te gaan doen.

Smartphone en stress

Helaas komen (werk)stress en burn-out steeds vaker voor. De smartphone speelt hier ook een rol in. Of eigenlijk hoe we omgaan met onze telefoon. We zijn echt verslaafd geraakt aan onze smartphone. Kijk maar eens om je heen! Het maakt onderdeel uit van ons leven en is niet meer weg te denken. Bellen doen we er nog weinig mee, maar des te meer andere zaken regelen we via onze smartphone. Betalingen, online shoppen, foto’s maken, notities maken, social media, contact met collega’s, sportgroepjes en het thuisfront via WhatsApp enzovoort, enzovoort.

Last van FOMO?

De mogelijkheden zijn onbeperkt. Maar tot hoever laat jij het zelf komen? Zet jij jouw telefoon wel eens echt uit? Bijvoorbeeld tijdens het eten, een overleg of ’s nachts? Kijk eens bewust hoe vaak jij je telefoon oppakt en wat je er dan mee doet. Is dat echt nu noodzakelijk? Of is het een gewoonte geworden die er stiekem ingeslopen is? Misschien heb je wel last van ‘FOMO’ (= Fear Of Missing Out)?

Doe je mee? 

Krijg inzicht in jouw gebruik en pak de regie terug, door bewust keuzes te maken wanneer je jouw smartphone gebruikt én wanneer niet. Meer in het hier en nu zijn met je aandacht, levert je veel op. Je contact met anderen wordt intensiever, je stressgevoel vermindert en je slaapt ook nog eens beter. Redenen genoeg om serieus stil te staan bij je eigen gebruik. Als hulpmiddel hierbij zijn er verschillende (confronterende) apps te downloaden. Bijvoorbeeld ‘Moment’ (iOS), ‘Quality time’ (Android) of Thrive (Samsung Galaxy, verkrijgbaar vanaf januari 2018). Je schrikt ervan hoe vaak je je telefoon pakt… 

Het goede voornemen voor 2018 is: 

Take a break from your phone & reconnect with yourself!’

(Uit: E-zine december 2017)

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.