JOMO en onmisbare apps voor je mobiel

Wie kan er nog zonder mobiele telefoon?

De mobiele telefoon anno 2021; wie kan er nog zonder? Inmiddels heeft 89% van de Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar een smartphone. De mogelijkheden ermee zijn eindeloos, het kan zelfs je portemonnee vervangen!

Telefoon verslaving

En hoewel je vaak denkt dat je er heel bewust mee omgaat, blijkt dit toch niet altijd het geval te zijn. Je checkt je smartphone ongeveer 80 tot 120 keer per dag, is uit onderzoek gebleken. In meer dan de helft van die keren zijn het korte checkmomentje van minder dan 30 seconden. En wist je dat we 90 tot 160 minuten per dag naar het schermpje en alle informatie daarop kijken? Omgerekend zijn dat 23 tot 38 hele dagen per jaar!  

Van FOMO naar JOMO

Het aantal mensen met een telefoonverslaving groeit gestaag vanwege het gevoel van FOMO (Fear of Missing Out). Maar is er nu ook, als reactie hierop, een nieuwe beweging ontstaan. Zo kiezen mensen er steeds vaker voor om hun accounts te verwijderen van social media. Om meer in het hier en nu te kunnen zijn en de ‘echte’ wereld te kunnen ervaren. Dit wordt ook wel JOMO genoemd, Joy of Missing Out

Maak slim gebruik van je smartphone

In die ‘echte wereld’ speelt je smartphone vaak ook een rol in je werk. Dus geheel smartphone-loos is wellicht niet reëel. Je kan er wel voor kiezen om je smartphone zo productief mogelijk in te zetten. En op deze manier zo min mogelijk tijd er aan te ‘verspillen’.

Dat doe je zo!

  • Houd je startscherm zo leeg mogelijk: zet er alleen de hoogstnoodzakelijke apps neer, zodat je bewust moet kiezen om naar een volgende pagina te gaan om een andere app te gebruiken.
  • Kies welke apps je op je smartphone wilt hebben (liefst zo min mogelijk). Dus start een grote opschoonactie en verwijder alle apps die je nog nooit of lange tijd niet meer gebruikt hebt. Blijkt later dat je een app toch weer nodig hebt, dan is deze er zo weer opgezet. Verwijder dus liever teveel dan te weinig apps.
  • Organiseer de overgebleven apps in mapjes door te bundelen op:
    • Thema: bijvoorbeeld ‘werken’, ‘kinderen’, ‘sporten’
    • Categorie: bijvoorbeeld ‘social media’, ‘financieel’, ‘foto’s’
    • Werkwoord: bijvoorbeeld ‘spelen’, ‘chatten’, ‘kijken’
    • Kleur: dit staat erg mooi, maar maakt het terugvinden vaak lastiger.

Handige productieve apps

Wanneer je je smartphone hebt opgeschoond en overzichtelijk hebt ingedeeld, is het ook fijn om apps te gebruiken die je helpen om productiever te werken.

Onze tips:

  • Microsoft To Do: voor een snel overzicht van al je taken. Je kan er je Outlook-taken in je zien en eenvoudig taken toevoegen, afvinken of verwijderen (zowel op je smartphone als op je laptop).
  • Microsoft OneNote: dé plek om al je digitale notities te bewaren. Je kan er verschillende ‘notitieblokken’ in aanmaken (bijvoorbeeld zakelijk, privé, project X, kinderen etc.) met verschillende tabbladen én pagina’s.
  • Braintoss: handig om snel gesproken tekst, een foto of getypte tekst in vast te leggen, om je hoofd leeg te maken en het niet te vergeten. Braintoss verstuurt dit bericht naar een vooraf ingesteld e-mailadres. 
  • Easy Voice Recorder: om op een eenvoudige manier een opname te maken. Leg vergaderingen, persoonlijke notities, lessen, liedjes en nog veel meer hiermee vast, zonder tijdslimieten.
  • LastPass: deze app is een handige wachtwoordmanager die je wachtwoorden en persoonlijke gegevens bewaart in een veilige (digitale) kluis. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar wachtwoorden!
  • Meditation Moments: rust in je hoofd, dankzij deze app. In deze mindfulness app vind je Nederlandse geleide meditaties en rustgevende muziek/geluiden, van 5 minuten tot 60 minuten, aan jou de keuze.

Op naar fijne (werk-)dagen met je smartphone als je persoonlijke assistent!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.