Leef je mooiste leven

(Uit: E-zine maart 2018)

Geeft de lente jou ook zoveel energie? Zit je hoofd vol met plannen? Zoals meer sporten, meer uitstapjes maken of meer tijd met je familie en vrienden doorbrengen? Wat een heerlijk vooruitzicht om daar jouw kostbare tijd aan te besteden.

Waan van de dag

Maar om de één of andere reden lukt het ons vaak niet om deze plannen ook echt om te zetten in acties, toch? Je wordt opgeslokt door je werk, achterstanden die weggewerkt moeten worden, harde deadlines of het ondersteunen van collega’s die jouw hulp hebben gevraagd. En voordat je het weet, ben je weken, zo niet maanden, verder zonder al deze leuke dingen gedaan te hebben die jou juist zoveel plezier en energie geven.

Tijd is kostbaar

Dit is natuurlijk wel heel erg zwart-wit gesteld en hopelijk is dit voor jou niet het geval. Maar als je eens goed naar je werk en je leven kijkt, besteed jij dan je kostbare tijd aan alles wat je ook echt wilt doen? Heb je voor jezelf een mooie work-life-balance gecreëerd en haal je voldoening en plezier uit wat je doet? Met andere woorden ‘Leef jij je mooiste leven?’, zoals lifecoach Michael Pilarczyk zo mooi zegt.

100 Uur 

Laten we eens kijken hoeveel tijd jij te besteden hebt per week. Als we er vanuit gaan dat je ongeveer 10 uur per dag besteedt aan slapen, eten en je persoonlijke verzorging (o.a. douchen), dan blijft er dagelijks nog 14 uur over om aan andere dingen te besteden. Over een hele week is dit 14 x 7 = 98 uur! Bijna 100 uur; dat klinkt als veel tijd en dat is het ook!

Besteed jij nu deze 100 uur echt aan waar je het aan wilt besteden? Aan al jouw belangrijke dingen in je leven? En doe je werk waar je plezier aan beleeft, voldoening uit haalt, energie van krijgt? Of gaat er veel tijd ‘verloren’ aan dingen die je op de automatische piloot doet, maar niets toevoegt aan je ‘mooiste leven’? Bijvoorbeeld tv kijken of bankzitten.

Maak de balans op

Maak voor jezelf eens de balans op door te kijken naar 8 onderdelen die de kwaliteit van je leven bepalen. Dit is een simpele manier om te ontdekken waar je meer tijd en aandacht aan wilt besteden. Door aan ieder onderdeel van je leven een rapportcijfer van 1 tot 10 te geven, word je je bewust waar je deze ‘100 uur per week’ aan besteedt. Deze 8 onderdelen zijn:

  • Ontspanning
  • Financieel
  • Zelfontwikkeling
  • Gezondheid (vitaliteit)
  • Emoties
  • Tijd (timemanagement)
  • Relaties & sociaal leven
  • Carrière & werk

Zijn er onderdelen die beduidend lager scoren dan de rest? Zou je hier meer tijd en aandacht aan willen besteden?

Maak een plan en plan!

Zo ja, maak voor jezelf een plan hoe je dit gaat doen. Beschrijf heel concreet alle stappen die je moet nemen en bepaal deadlines. Plan vervolgens deze stappen ook echt in, in je agenda! Zodat je er ook aan toekomt en ermee aan de slag gaat. Je zal gaan merken dat het je veel (levens)geluk gaat opbrengen.

Interessant? Lees hier onze aanvullende boekentip.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.