Loslaten

Ben je na werktijd nog veel met je werk bezig? Kan je volop genieten van jouw vrije tijd, zonder dat er allerlei werkgedachten door je hoofd schieten? Of valt dat niet altijd mee?

Je werkt om een mooi leven te hebben en je leeft niet om te werken, toch? Ga daarom te werk als een boom. In de herfst laat deze al haar bladeren los om uiteindelijk weer krachtiger in de wereld te kunnen staan. Loslaten is hierbij dus het toverwoord. Dat kan je ook toepassen binnen je werk. Deze vier tips helpen je bij het loslaten van die ongewenste werkgedachtes in je vrije tijd. 

1. Uit je hoofd, op je lijst

Die ongewenste gedachtes over je werk, die te pas en te onpas oppoppen, kosten enorm veel energie en veroorzaken soms ook stress. Door al je werkzaamheden op te schrijven en een plekje te geven op één (digitale) takenlijst, creëer je overzicht. Bovendien is het zo dat hoe meer je noteert, hoe meer ruimte er overblijft om echt ergens over na te denken, een oplossing te vinden en je te concentreren op de inhoud van je werk.

Maak van je hoofd dus geen harde schijf, maar noteer het. Niet op meerdere plekken, notitieblokken, lijsten etc., maar op één to do-/takenlijst. Wel zo overzichtelijk!

2. Braindump voor je weekend

Om optimaal te kunnen genieten van je weekend, kan het houden van een braindump je helpen. Je gaat hierdoor proactief te werk door vóór je weekend al die werkgedachtes uit je hoofd te halen en een plek te geven op jouw takenlijst. Pak een kladblok of kruip achter je computer en ga een half uurtje zitten en noteer alles wat in je opkomt qua acties en to-do’s.

Wanneer je alle taken of to-do’s in kaart hebt gebracht, bepaal je:

  • Is het een actie die ik in 2-3 minuten kan afhandelen? Zo ja, doe het dan direct.
  • Is het een actie voor de komende week? Zo ja, bepaal wanneer je eraan gaat werken.
  • Is het een actie voor later? Zo ja, bepaal wanneer je deze actie oppakt.

Op deze manier haal je niet alleen al je acties uit je hoofd, je bepaalt ook meteen wannéér je het wilt doen door het een plek te geven in je werktijd.

3. Zet de te monitoren acties (ook) op je takenlijst

Verwacht je nog een antwoord op een vraag die je uitgezet hebt, zou je nog teruggebeld worden of heb je werkzaamheden gedelegeerd die je wilt monitoren? Zet al deze te monitoren acties ook op je takenlijst. Laat de takenlijst deze dingen voor je onthouden en haal het uit je hoofd.

In Outlook kan je bijvoorbeeld een verstuurd mailtje eenvoudig omzetten in een taak d.m.v. een zogenaamde ‘snelle stap’. Om het jezelf helemaal makkelijk en overzichtelijk te maken, kan je ook een categorie ‘Monitoren’ of ‘Nog afwachten’ aanmaken en deze aan jouw taken hangen. Het kost weinig tijd en levert een hoop op!  Zo haal je ze uit je hoofd en kunnen ze ook niet meer oppoppen terwijl jij net van je weekend of vrije tijd aan het genieten bent.

4. Y.O.L.O.

Stel je zelf de vraag of je leeft om te werken of dat je werkt om lekker te leven. De term Y.O.L.O. geeft dat zo mooi aan: You Only Live Once. Kies er voor om volop en bewust te leven en je werk los te laten wanneer je vrij bent. Dit heeft bovendien nog een hele gezonde functie. Je lichaam en geest hebben rustmomenten nodig om te ontstressen en weer op te laden. Dus kies voor jezelf, je gezondheid en je omgeving en geniet volop!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.