Ongestoorde privétijd: bestaat dat nog?

Ongestoorde privétijd lijkt bijna onmogelijk te zijn geworden. Nog even ’s avonds je collega bellen, nog even in het weekend je mail checken. Nu we meer thuiswerken loopt werk en privé veel meer door elkaar heen. Vóór corona begon meestal je privétijd na het uitdoen van je computer aan het einde van de kantoorwerkdag. Nu werk je langer door of kijk je ’s avonds nog even naar je mail of andere werkzaken. En hoewel we tegenwoordig bij voorkeur maximaal 50% op kantoor werken, is het maken van een scheiding tussen werk en privé, door het vele thuiswerken, een stuk moeilijker geworden. Het vergt behoorlijk wat zelfdiscipline om op tijd te stoppen. Toch nog even deze taak afmaken, denk je misschien. Maar voor je het weet, heb je alweer een half uur langer doorgewerkt.

De kunst van het stoppen

Wanneer je de kunst van het stoppen nog niet zo goed beheerst, kan het je helpen om een alarm te zetten. Bepaal voor jezelf wanneer jouw privétijd ingaat en je werkdag is afgelopen. Het alarm op je mobiele telefoon of kookwekker helpt je eraan te herinneren om echt te stoppen. Mis je je reistijd waarin je kon reflecteren op je werkdag en de overgang naar privé kon maken? Maak dan een wandeling om al je werkgedachtes een plek te geven. Zodra je dan weer de drempel van je huis overgaat, ben je ook met je gedachten helemaal thuis. Of kleed je aan het einde van de werkdag even om. Zo geef je jezelf ook een signaal dat de werkdag er op zit.

Ben jij een integreerder of segmenteerder?

Herken je je hier helemaal niet in? En vind je het juist heerlijk dat werk en privé meer door elkaar heen lopen? Dat het je juist meer vrijheid geeft om de dingen te doen op de momenten dat jij het wilt, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg is of juist ’s avonds. Het schakelen tussen alle rollen die je hebt als collega, partner of ouder geeft je juist veel plezier. Dan mag je je scharen onder de categorie ‘integreerder’. Dit in tegenstelling tot de categorie ‘segmenteerders’ die graag hun werk en privé goed gescheiden houden, aldus Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht.

Doe de test

In haar boek ‘Waar blijft mijn tijd? Waarom we zoveel willen, moeten en kunnen’ staat een korte zelftest om te achterhalen tot welke van deze 2 types je behoort. Ben jij een integreerder óf segmenteerder? Kies bij iedere vraag uit het antwoord: ‘sterk mee eens’ / ‘mee eens’ / ‘mee oneens’ / of ‘sterk mee oneens’.

1. Ik vind het vervelend als ik thuis over mijn werk moet nadenken.
2. Ik hou mijn werkleven liever op het werk.
3. Ik vind het vervelend als werkzaken inbreuk maken op mijn privéleven.
4. Ik vind het prettig als ik mijn werk achter me kan laten wanneer ik naar huis ga.

Heb je minimaal 3 keer ‘mee eens’ of ‘sterk mee eens’ geantwoord? Dan ben je een segmenteerder. Heb je minimaal 3 keer ‘mee oneens’ of ‘sterk mee oneens’ geantwoord? Dan ben je een integreerder.

Het is handig om te achterhalen tot welke type jij behoort. Maar óók tot welk type je collega’s of je partner behoort. Dit creëert meer begrip onderling en maakt dat je toch niet dat ene mailtje stuurt ’s avonds, nu je weet dat het stress kan veroorzaken bij de ontvanger.  

Minimaal 1 dag vrij per week

En ook al vind je het als integreerder niet erg om ook in het weekend te werken, toch is het raadzaam om minimaal 1 dag in de week even helemaal niet met werkgerelateerde zaken bezig te zijn. Deze tijd heb je echt nodig om te resetten en op te laden, aldus Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bevlogenheid en productiviteit aan de Nyenrode Universiteit.

Dus op naar bewust gekozen ongestoorde privétijd!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.