Pauze als productiviteitsbooster

Ik hoor je denken “Pauze als productiviteitsbooster? Dat klopt toch niet? Als ik pauzeer, dan doe ik even niets aan mijn werk. Dan ben ik toch niet productief?”

Het klinkt inderdaad tegenstrijdig, maar toch is het waar! 

Ga voor jezelf maar eens na wat werken jou aan fysieke en mentale belasting kost. Een rustmoment tussendoor is een welkome afwisseling. Een pauze geeft je namelijk nieuwe energie en motiveert je om weer door te gaan met je werk. Neem dus regelmatig een pauze gedurende je werkdag. Door het regelmatig inlassen van een korte pauze, verhoog je je productiviteit.

Concentratieboog en anti-productiviteit

Hoe lang kan jij achter elkaar geconcentreerd werken? Is dit een half uur, een uur of anderhalf uur? Als je langer doorgaat dan jouw eigen concentratieboog toelaat, ben je anti-productief bezig. Een korte pauze is op zo’n moment een echte productiviteitsbooster. Je wordt er creatiever van, het verbetert je besluitvorming én zelfs je geheugen, volgens onderzoek. Dankzij een korte pauze krijgt je geheugen namelijk de kans om de informatie te verwerken.

Onze 3 tips om een zo effectief mogelijke pauze nemen:

  1. Neem een fysieke pauze: Sta op, beweeg even wat of ga een paar minuten wandelen. Doe dit ieder uur een keertje. Op deze manier breng je zowel je brein als je lichaam in beweging. Je fysieke en mentale gezondheid krijgen een boost, waardoor je erna weer lekkerder aan het werk kan!
  2. Drink een kopje koffie of thee met je collega: De meeste mensen vinden hun werk leuk, mede door het contact met hun collega’s. Dus neem een momentje om even samen met je collega wat te drinken. Of drink je koffie niet achter de computer maar met z’n allen in een speciale, gezellige ruimte op kantoor. Zo’n sociaal momentje verhoogt niet alleen je welzijn, het versterkt ook de onderlinge band én zorgt voor een betere samenwerking.
  3. Ga naar buiten: Hoe fijn en rustgevend is het als je je buiten bent in een park of bosrijke omgeving? De frisse buitenlucht reduceert je gevoel van stress. Daarnaast maakt het je besluitvaardiger en zelfs behulpvaardiger. Dus blijf niet achter je bureau zitten om je boterham op te eten, maar ga lekker naar buiten en maak hier een dagelijkse gewoonte van. Het helpt als je er gezamenlijk afspraken over maakt, met je collega’s op je werkkamer, je team of afdeling en ga na de lunch altijd even wandelen.

Ook als je wél een keer achter je bureau wilt blijven zitten, zijn er nog voldoende mogelijkheden om productief te pauzeren. Wat dacht je van een paar diepe buikademhalingen, naar de wolken kijken, een klein gedichtje schrijven of even kort mediteren? Wist je dat ook planten of bloemen in jouw werkruimte een positief effect op jouw productiviteit hebben?

Hoe je je pauze invult, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Het belangrijkste is dat je wél echt pauzes neemt. Voel je dan niet schuldig, maar weet dat je juist je productiviteit daarmee een boost geeft!

Veel pauze plezier gewenst!

Wist je dat wij ook individuele coachingstrajecten verzorgen om samen te kijken hoe je grip krijgt op jouw werkzaamheden, e-mail en agenda? Hoe plan je je agenda zo dat je tijd hebt voor die dingen die er echt toe doen? Meer weten? Bel of mail ons. We denken graag met je mee!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.