Planten laten je groeien in je werk

Planten of bloemen op je werkplek hebben een positief effect! Een werkruimte wordt dankzij planten en bloemen aantrekkelijker gevonden. Maar het staat niet alleen leuk; het zorgt ook voor een positieve gemoedstoestand. Wie wil dit nou niet?

Een bijkomend voordeel is dat ze ook de lucht zuiveren en voor een hogere luchtvochtigheid zorgen. Hierdoor wordt o.a. het ziekteverzuim minder. Het is dus ook nog eens goed voor je gezondheid. Zo heeft onderzoek van Wageningen Universiteit* aangetoond dat een werkruimte met planten of bloemen, maakt dat je meer tevreden bent over je eigen functioneren én dat het zorgt voor meer productiviteit. Er is zelfs een productiviteitsstijging van 15% aangetoond!

‘Hoe kan dat nou?’ denk je misschien.  Nu, planten en bloemen dragen bij aan deze productiviteitsstijging doordat:

  • Je concentratie toeneemt;
  • Je stressniveau daalt;
  • Je positiever bent ingesteld;
  • Je je ‘overall’ meer tevreden voelt in de kantooromgeving.

In een ruimte waar planten of bloemen staan wordt de temperatuur ook minder snel als te koud of te warm ervaren; het draagt dus ook nog eens bij aan het thermische comfort van een werkruimte. Een bezoekje aan een plantenwinkel klinkt nu wel erg aantrekkelijk, toch?

Wist je bijvoorbeeld dat als je een Aloë Vera-plantje op je bureau zet, de lucht rondom je computer gezuiverd wordt terwijl je werkt? Na zonsondergang geeft dat plantje namelijk extra zuurstof. En ook niet onbelangrijk; deze vetplant is heel sterk en heeft heel weinig verzorging nodig. Perfect voor op je kantoor dus.

De investering in planten of bloemen blijkt al binnen een jaar terugverdiend te zijn dankzij het lagere ziekteverzuim en het betere functioneren. Daarna begint het zelfs op te leveren.

Op naar een groene werkomgeving!

*Onderzoek Wageningen Environmental Research, in samenwerking uitgevoerd met Fytagoras en een aantal bedrijven en instellingen (o.a. De Groene Stad, Donkergroen, PRIVA, IVN, Royal FloraHolland, DGBC en Noviflora).

Uit: E-zine editie Maart 2019

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.