Rust in je hoofd

Vakantietijd

Vakantie is vaak dé tijd om tot rust te komen. Rust in je hoofd en rust in je lichaam. Even helemaal niets moeten en geen gevoel van stress. Eigenlijk is het bijzonder dat we ons dat rustige gevoel niet elke dag gunnen, toch?

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het komt dat je stress ervaart? En waarom jij een bepaalde situatie als stressvol ervaart en je collega vrij relaxed door dezelfde situatie rolt? Stress blijkt vaak een subjectieve ervaring te zijn. Of om het helemaal goed te definiëren: ‘een subjectief ervaren discrepantie tussen eisen vanuit de omgeving of de persoon en de vaardigheden, behoeften en verlangens om met deze eisen om te gaan’. Heel kort door de bocht betekent dit dus dat je er zelf voor kiest om op deze manier op een situatie te reageren. Wat een eyeopener, he?

Stress

Een veel voorkomende oorzaak van stress op het werk blijkt vaak het gebrek aan overzicht te zijn. Niet precies weten waar je nu als eerste je werktijd aan moet besteden, de hoeveelheid werkzaamheden die in je hoofd zitten, je volle inbox en ga zo maar door. Dat is zeker geen rust in je hoofd!

We kunnen je hiervoor een (digitale) takenlijst van harte aanbevelen. Eén plek waar je al je taken hebt staan. Dit geeft al veel rust en overzicht. Meer hierover lees je in onze blog To do or not to do. Daarnaast is natuurlijk een scroll-vrije inbox ook zeer rustgevend.

Slow living

Maar heb je ook wel eens gedacht aan een totale aanpassing van je leef- en werkstijl? In sommige Afrikaanse landen is het heel gewoon om maar één afspraak per dag te hebben. Twee afspraken op een dag is heel ongebruikelijk en geeft daar al veel stress. Als je dit vergelijkt met de hoeveelheid afspraken die wij soms in onze agenda proppen, dan zou een gulden middenweg al een mooie start zijn.

Een mooie start richting langzamer en bewuster leven, ook wel slow living genoemd. Dat betekent o.a. bewuster je afspraken in je agenda plannen. Afspraken met anderen, maar ook afspraken met jezelf (voor je eigen werkzaamheden). Houd voldoende ruimte ‘open’ tussen je afspraken.

Ook bewuster bewegen is een aanrader. Haast jij je de hele dag door? Probeer eens te vertragen. Gun jezelf meer tijd om van de ene plek op de andere te komen. Loop bewust eens 2x zo langzaam als normaal. En kies eens wat vaker voor een actieve bewegingsvorm. Wist je dat wanneer je dit op regelmatige basis doet of dit samen met iemand anders gaat doen, de kans veel groter is dat dit een routine wordt en dat je het dus ook echt volhoudt?

Iets dat ook van invloed is op ons stressgevoel is onze ademhaling. Wanneer je merkt dat je een ‘hoge’ ademhaling hebt, probeer deze dan weer terug te brengen naar je buik. En vertraag het aantal ademhalingen per minuut. Je hartslag daalt en je voelt je meteen al beter. Een meditatie kan je daarbij helpen. Wij zijn fan van de app Meditation Moments, met o.a. meditaties van 5 minuten of rustgevende muziek. Het verschil is echt voelbaar!

Gun jezelf elke dag dat ‘vakantierustige’ gevoel in je hoofd en in je lichaam!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.