Thuiswerk to do’s

Thuiswerken, het vergt een hoop van je. Naast het creëren van een geschikte werkplek is ongestoord werken vaak een uitdaging. De dynamiek in huis kan voor veel afleiding zorgen. Zeker als je ook nog eens met thuis onderwijs te maken hebt. Daarnaast heb je wellicht het gevoel dat er, nog meer dan voorheen, dingen op je af komen die je niet mag vergeten.

Ben jij iemand die alles probeert te onthouden? Dan is het je vast ook wel eens overkomen dat je dacht dat je overal aan gedacht had, totdat je een telefoontje krijgt van je collega waar de beloofde informatie blijft. Oeps, vergeten. Wat vervelend.

Dat kan anders!

Alle to do’s in je hoofd geven je geen rustig gevoel. Dit kan uiteraard anders! Want alleen wanneer je er écht op kan vertrouwen dat je niets meer vergeet (privé -of werkgerelateerd), dan ervaar je een gevoel van controle en rust. En wie wil dit nou niet?

Het nadeel van het onthouden van je to do’s is, dat ze soms niet op het juiste moment ‘oppoppen’. Het kan namelijk iets in je omgeving zijn dat jouw ‘onthoud-to-do’ triggert. Niet echt waar je op kan vertrouwen, toch? 

Hoe dan?  

De eerste en beste stap die je nu kan doen is jezelf aanleren om alle (thuiswerk)to do’s uit je hoofd te halen. Maak je hoofd leeg en gebruik een systeem om dingen voor jou te laten onthouden. Dus elke keer als er je iets te binnenschiet dat je nog wilt doen, schrijf het op!

  • Zit je achter je computer? Zet het dan meteen in je digitale takenlijst (op de dag dat je het wilt doen of niet moet vergeten). Je ziet het dan op de juiste dag weer terug. Dit geeft vertrouwen. Niet alleen voor jezelf, maar ook tegenover je collega’s.
  • Uiteraard kan je het ook opschrijven. Zet er voor jezelf dan ook een datum achter wanneer je dit wilt doen. Dit maakt dat je sneller je to do’s, al bladerend door je notitieblokje, eruit kan halen op het juiste moment.
  • Heb je meestal je mobiele telefoon bij je en ben je digitaal ingesteld? Dan zijn er diverse apps waar je je to do’s kan inzetten of inspreken. Denk hierbij aan de app Microsoft To Do (synchroniseert ook met je takenlijst in Outlook) of notitie-app Braintoss.
  • Popt regelmatig midden in de nacht iets bij je op? Leg dan een notitieblokje naast je bed en schrijft het meteen op. Dit helpt je om snel weer rustig in slaap te vallen. Krijg je juist onder de douche een ingeving? Er zijn zelfs waterproof notitiemogelijkheden zoals bijvoorbeeld Aquanotes of Douchi.

Waar je je to do’s ook noteert, zorg er wel voor dat ze uiteindelijk op één hoofd to-do-lijst terecht komen. En dus niet op allerlei plekken in huis blijven liggen. Pas dan kan je er echt op vertrouwen dat je niets meer vergeet en creëer je voor jezelf rust in je thuiswerkdag!

Meer weten over het werken met een takenlijst? Lees dan ons eerdere artikel ‘To do or not to do’? Of neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.