Tijd voor een digitale detox?

Heb je door de Corona-maatregelen nu extra tijd tot je beschikking? Dan is het een goed plan om een opruimslag te maken in je werkomgeving, digitale documenten en e-mailtjes. Met onderstaande tips kan je direct aan de slag. 

Aan de slag op je werkplek

  1. Heb je een fijne werkplek thuis, maar ligt er best wat ‘rommel’ op je bureau? Zorg er dan voor dat je alleen het hoognodige op je bureau hebt staan. Alle andere dingen zorgen namelijk (onbewust) voor onrust in je hoofd en leiden je af van wat je op die plek wilt doen.
  2. Hebben de papieren stapels stiekem ruimte gemaakt voor ‘digitale stapels’ in je laptop of device? Dan is nu het moment om er structuur in aan te brengen. Maak een duidelijke mappenstructuur aan voor al je digitale documenten en e-mails, bij voorkeur dezelfde. Dat maakt het opbergen én weer terugvinden sneller. Doe dit alleen voor je actuele werkzaamheden. Heb je een map met informatie over een afgerond project en je wilt deze informatie nog bewaren? Maak dan een map ‘Archief’ aan (eventueel aangevuld met een jaartal) en doe alle informatie daarin. Zo houd je je mappenstructuur altijd up-to-date.
  3. Wil je de instroom van informatie organiseren en misschien zelfs beperken? Dan is het goed om ook hier maatregelen voor te treffen. In ons eerdere artikel ‘Geen stapels meer? Schijn bedriegt!’ geven we je tips hoe om te gaan met nieuwsbrieven en overige vakliteratuur.
  4. Ben je actief op sociale media? Dan kan je hier vast ook een opruimslag maken. Sociale media kosten relatief veel tijd en kan een behoorlijke stoorzender zijn gedurende je (werk-)dag. Eens kritisch er doorheen gaan is zeker een aanrader. Op naar een ‘Sociale media opruiming’!
  5. De smaak van opruimen nu te pakken? Lees dan nog eens onze tips in het artikel ‘Aan de slag: de voorjaarsschoonmaak op je werk’.

Aan de slag in je huis

Nu je waarschijnlijk wat meer thuis bent, zie je ook in huis een aantal opruimklussen. Beroepsvereniging NBPO organiseert volgende week (van 23 t/m 27 maart a.s.) de Nationale Opruim Week. Tijdens deze themaweek worden in het hele land allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van opruimen en organiseren. Interesse? Bekijk dan even de NBPO activiteitenkalender.

Hebben we je geïnspireerd om aan de slag te gaan en kan je hierbij (meer) ondersteuning gebruiken? Kijk dan ook eens naar onze online trainingsmodules ‘Haal het beste uit je werk’ & ‘Haal het beste uit je e-mail’. Heb je vragen hierover? Laat het ons weten. We denken graag met je mee!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.