Timemanagement bestaat niet!

Ja, je leest het goed. Timemanagement is een mooie term voor iets dat eigenlijk niet kan. Tijd valt namelijk niet te managen. We hebben allemaal evenveel uren in een dag. En hoewel het lijkt of de dagen korter zijn in de winter; ze bestaan nog steeds uit 24 uur. Wat we eigenlijk willen ‘managen’ is hoe we omgaan met de tijd die ons gegeven is gedurende een dag, een week, een heel jaar!

December is, ondanks alle gezellige drukte, bij uitstek dé maand om daar aandacht aan te besteden. Kijk eens terug op het afgelopen jaar. Waar heb jij je kostbare tijd aan besteed? Aan de voor jou belangrijke dingen in het leven? Heb je geleefd volgens je kernwaarden? Of heb je tijd verspilt aan onbelangrijke dingen, heb je belangrijke dingen uitgesteld of zelfs helemaal niet gedaan?

Spijt top 5

Kijk eens naar de ‘Spijt top 5’ van mensen op hun sterfbed (klik hier voor het hele artikel). Dit kan confronterend zijn. Maar het helpt je ook om te relativeren. Waar wil jij geen spijt van hebben?

  1. Spijt dat ik niet meer mezelf ben geweest.
  2. Spijt dat ik zo hard gewerkt heb.
  3. Spijt dat ik niet meer mijn gevoelens heb laten zien.
  4. Spijt dat ik het contact met mijn vrienden niet beter heb onderhouden.
  5. Spijt dat ik mij niet heb toegestaan om gelukkiger te zijn.

Belangrijk of urgent?

Belangrijke zaken zijn niet vaak urgent. Dit zijn namelijk vaak zaken die op de langere termijn gaan spelen. En wanneer iets urgent is geworden, dan is er vaak in de voorbereiding iets niet goed gegaan. Denk maar eens aan het zoeken naar een voorwerp, je moe voelen of tegen een deadline aan werken. Dit kan voorkomen worden door in de voorbereiding hieraan de juiste tijd en aandacht aan te besteden. Een goede voorbereiding is nog steeds het halve werk!

Maak nu je jaarplan voor 2022

Een goede voorbereiding vraagt dus om vooruitkijken en proactief zijn en werken. Alles waarvan je nu weet, dat je er aandacht en tijd aan wilt besteden, kan je nu dus ook al inplannen voor het komende jaar. Jaarlijks terugkerende activiteiten of werkzaamheden bijvoorbeeld. Ook al is het pas in november 2022, plan het NU al in je agenda (eventueel met een terugkeerpatroon).

Dit maakt dat je echt tijd reserveert voor de voor jou belangrijke zaken en deze niet uitstelt. Hiermee voorkom je dat je er op het laatste moment aan denkt (of zelfs helemaal niet). Een win-win situatie, dankzij jouw proactieve planning.

Handige tools voor jou!

Om je te helpen met deze terugblik & vooruitblik hebben we een handige gratis tool voor je gevonden. Een invulboek om te reflecteren op 2021 en om 2022 te plannen. Neem snel een kijkje.

En tot slot, download hier onze blanco jaarkalender voor 2022. Vul alvast je vakanties, vrije dagen, belangrijke verjaardagen en gebeurtenissen is. En vergeet ook niet alvast tijd te reserveren voor de voor jou belangrijke dingen, die je inmiddels hebt ontdekt.

Veel planplezier en op naar een moeiteloos 2022!

P.S. Natuurlijk kan je ook samen met een van onze trainers-coaches jouw jaarplanning voor 2022 maken. Wat worden de speerpunten voor volgend jaar? Waar moet je aan denken? Wat wil je zeker niet vergeten? Is het reëel? Enzovoort. We helpen je graag!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.