De 2 grootste uitdagingen bij thuiswerken

Zorg je goed voor jezelf gedurende je thuiswerkdag (qua eten, drinken en  beweging)?‘ Dit is één van de vragen uit het intakeformulier van onze online training Moeiteloos Thuis Werken. Deze vragenlijst geeft ons een goed beeld van de huidige situatie van de deelnemer en dient als een soort nulmeting van de training.

En weet je wat het meest gegeven antwoord op deze vraag is? ‘Drinken en eten gaat wel goed (soms zelfs teveel 😊), maar beweging kan veel beter’. Dit blijkt keer op keer een grote uitdaging te zijn bij het thuiswerken. Herkenbaar?

Op kantoor loop je toch vaker even naar je collega, een overleg of het koffiezetapparaat toe. En ook het reizen naar kantoor, bijvoorbeeld op de fiets, zorgt al voor de nodige beweging. Deze kleine bewegingsmomenten mis je allemaal op een thuiswerkdag.  Maar hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je voldoende van je scherm afgaat én in de benen komt?

Uitdaging 1: bewegen

Zet je reistijd, die je normaal hebt naar en van kantoor, om naar een wandeling buitenshuis. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends fit op je (thuis) werkplek aanschuift en je je op deze manier mentaal in de werkmodus zet. Aan het einde van je (thuis)werkdag kan je tijdens zo’n wandeling juist even je hoofd ‘leeg’ maken, voordat je privé-tijd ingaat.

Gebruik daarnaast gedurende je werkdag ‘reminders’ om je alert te maken op beweegmomenten. Zet b.v. een fysieke (kook)wekker of het alarm op je telefoon, na 1 tot 1,5 uur werken. Hiervoor bestaan ook mooie computerprogramma’s die je hierop kunnen attenderen.

Uitdaging 2: pauzes nemen

De 2e grote uitdaging bij thuiswerken is het niet (durven) nemen van pauzes. Achter elkaar doorwerken en je schuldig voelen als je even een boodschapje tussendoor doet of wat drinkt samen met je partner/kinderen … Ook dit is je wellicht niet vreemd.

Maar wist je dat zitten het nieuwe roken is? En dat je juist door het nemen van deze pauze-momenten efficiënter bezig bent? Door juist even van je scherm af te gaan en je hoofd rust te gunnen, kan je daarna weer opgeladen en vol energie aan de slag.

Tijdens de training Moeiteloos Thuis Werken brainstormen we over de invulling van deze pauze-momenten. Daar komen de meest geweldige ideeën uit! Het belangrijkste is dat je iets gaat doen wat je écht leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Zorg dan voor een goede voorbereiding, zodat je het ook echt gaat doen. Leg bijvoorbeeld je kleurpotloden of dat goede boek alvast klaar.

Wat ook kan helpen tijdens zo’n pauze-momentje is het doen van wat yoga-oefeningen (zie ook apps als Down Dog, Yoga Studio of Daily Yoga) of een korte meditatie (apps hiervoor zijn Meditation Moments, Calm, Headspace en Stop, Breath and Think).

Wij wensen je veel efficiënte beweeg- en pauze-momenten toe tijdens je thuiswerkdag!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.