Week van Moeiteloos Werken: maandag
Masterplan Maandag
Om ervoor te zorgen dat het thema van dit jaar ‘Minder werkstress & meer werkplezier’ niet alleen deze week in de belangstelling staat, is het maken van een masterplan voor de langere termijn een goed idee. Hoe maak je deze onderwerpen bespreekbaar in de organisatie? Wat willen werkgevers en werknemers samen bereiken? Welke afspraken worden gemaakt? Met dit artikel willen wij je graag inspireren met een aantal ideeën.
Bereikbaar versus beschikbaar
Door digitalisering zijn we altijd bereikbaar, maar is dit ook wel altijd noodzakelijk? Altijd bereikbaar wil níet zeggen altijd beschikbaar! Dat bepaal je zelf. Er zijn steeds meer bedrijven die hun server ‘uit’ zetten, zodat hun medewerkers na werktijd of in vakanties geen mail ontvangen en niet meer in het systeem kunnen om te werken. Hoe zijn de afspraken hierover binnen jouw organisatie?
Aandacht
Heeft de leidinggevende écht belangstelling voor zijn medewerkers? Oprechte aandacht doet iedereen goed en dat hoeven echt geen urenlange gesprekken te zijn. Hoe vaak wordt er een compliment gegeven, een succes gevierd of medewerkers betrokken bij een project? De bekende slogan: ‘Aandacht maakt alles mooier’ geldt zeker ook voor bedrijven die meer uit hun medewerkers willen halen.
Heeft jouw bedrijf al een preventiemedewerker in dienst op Arbo-gebied? Er zijn organisaties die een medewerker voor een aantal uren per week vrij hebben gemaakt voor deze taken. Maar je kan hiervoor natuurlijk ook iemand inhuren voor een aantal uren per week of maand. Maak hier budget voor vrij. Je zult zien dat het zich snel terugverdient.
Zit de organisatiestructuur goed in elkaar?
Laatst sprak ik met Josine, psycholoog bij een grote zorgorganisatie. Josine gaf aan dat één van stressfactoren in haar werk de hoeveelheid leiding-gevenden was waaraan zij verantwoording af moest leggen. Josine had 2 managers. De ene keer kreeg ze een opdracht van de één en dan weer van de ander. Ook kreeg ze opdrachten van de manager van haar managers. Snap je het nog? En ook de directeur kwam regelmatig met een vraag/ opdracht naar Josine.
Josine werkte dus in een organisatie waarin zij opdrachten kreeg van, en verantwoording af moest leggen aan, maar liefst drie managementlagen. En als iedereen nu dezelfde mening was toebedeeld …. Dit gaf Josine behoorlijk wat werkdruk en stress. Helaas heeft Josine hierdoor besloten om te kiezen voor een andere werkgever. Men heeft niet eens de moeite genomen om bij haar te informeren naar de reden van haar vertrek. Zonde toch?
In beweging
Wat doe jij zelf om te ontspannen, je hoofd leeg te maken en niet met je werk bezig te zijn? Kom jij aan het advies om minimaal een half uur per dag te bewegen? Uit onderzoek blijkt dat sporten bijdraagt aan een gezond lichaam en geest. Je versterkt hiermee ook je mentale veerkracht.
Energie
Weet jij wat jouw eigen energiegevers en energievreters zijn, zowel op het werk als privé? Hoe ziet jouw top 3 eruit? Kan je zaken delegeren of misschien anders aanpakken? Neem jij ook echt een lunchpauze? Of eet je snel een boterham achter je computer of onderweg in de auto?
Doelen
Waar ben jij allemaal verantwoordelijk voor? Wat is de teamdoelstelling? Is deze realistisch en haalbaar? Wie neemt welke taken voor zijn/haar rekening? Is dat duidelijk? Hoe verloopt de communicatie? Is er regelmatig overleg waar iedereen zijn/haar inbreng heeft? Of zou je wel wat assertiever willen zijn? Je grenzen aan durven geven en soms ‘nee’ te zeggen? Als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf.
Kortom, genoeg input om te verwerken in een masterplan. ? Wij wensen je veel succes!
Terug naar het overzicht