Week van Moeiteloos Werken: vrijdag

Vrolijke vrijdag

Is de vrijdag ook jouw laatst werkdag van de week? Het idee dat je daarna 2 dagen vrij bent is vaak al een gedachte die vrolijk maakt. ūüėä Maar hoe leuk zou het zijn als al je werkdagen zijn zoals de (vrolijke) vrijdag? Het goede nieuws is dat je jouw werkplezier zelf grotendeels kan be√Įnvloeden. En we geven je daar graag 3 tips voor.   

Tip 1: Dankbaarheid 

Dankbaarheid is zo eenvoudig dat je geneigd bent om er aan voorbij te gaan. Maar juist door regelmatig stil te staan bij de dingen waar jij dankbaar voor bent, zet je een positieve verandering in gang. Probeer eens gedurende een maand dagelijks 3 dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit kan zijn het dak boven je hoofd, je familie en/of vrienden, schoon drinkwater etc. Op je werk kan je dankbaar zijn voor jouw collega die een kopje koffie of thee voor je haalt, dat inspirerende gesprek met je manager of dat mooie herfstuitzicht vanaf je werkplek.  

Door echte aandacht te schenken aan de fijne dingen in je werk, neemt je gevoel van werkplezier toe. Dit draagt bij aan je vrolijke gevoel! Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van dankbaarheid aangetoond dat het helpt tegen piekeren en angsten en dat het zelfs goed is voor je gezondheid! 

Chapters van Vertellis is een speciaal notitieboek dat hiervoor heel handig is. Maar je kan natuurlijk ook gebruik maken van ons eigen Moeiteloos Werken invullijstje.

Tip 2: Pro-actief werken

Bepaal je zelf (grotendeels) hoe je werkweek eruit ziet? Of leef je bij de (werk)dag? Door pro-actief zelf je werkweek in te plannen, kom je minder voor verrassingen te staan. En doe je méér dingen waar je ook echt je kostbare werktijd aan wilt besteden. En juist dat doen wat jij graag wilt, draagt weer bij aan je werkplezier!  

Gun jezelf een wekelijks planmoment ter afsluiting van de week. Wees blij en tevreden met alles wat je hebt gedaan de afgelopen week. En kijk ook zo’n 3 weken vooruit. Hoe zien de komende weken er uit? Heb je alles ingepland wat je wilt doen? Geen dubbele afspraken of deadlines waar je nog niet aan gedacht hebt? Door van tevoren na te denken wat je wilt doen in je werkweek, bepaal je meer zelf hoe en waaraan jij wilt werken. Hoe (werk)plezierig is dat?  

Tip 3: De kracht van complimenten en oprechte aandacht 

Heb jij wel eens een complimentje van je collega gehad? En, hoe voelde dat? Inderdaad, daar word je toch vrolijk van?! Kritiek geven is vaak makkelijker dan kritiek ontvangen. Maar juist door een compliment te geven, vergroot je wat mooi is in plaats van lelijk.  

En waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar oprechte aandacht voor je collega‚Äôs en/of een welgemeend complimentje op z‚Äôn tijd doet wonderen. Het zorgt voor het gevoel van verbinding en waardering; iets waar we allemaal behoefte aan hebben. Sommige organisaties hebben b.v. de vrimibo ingevoerd (= vrijdagmiddagborrel). Een moment in de week waarop werk niet het onderwerp van gesprek is, maar waarop aandacht is voor elkaar en elkaars priv√©-situatie. Ook dit draagt allemaal bij aan je werkplezier! 

Om de werksfeer te verhogen,

geef ik mijn bureaustoel ’s ochtends altijd

een positieve draai!

(Loesje)

Een vrolijke vrijdag gewenst!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail √©n ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & effici√ęnt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.