WhatsApp voor zakelijk gebruik

WhatsApp, bijna iedereen kent de app inmiddels wel. De app heeft al meer dan 1 miljard actieve gebruikers. En wist je dat het ruim 42 miljard berichten verwerkt per dag? Dat is niet niks. 

Met WhatsApp kan je gemakkelijk gezellige berichten, foto’s en filmpjes uitwisselen met vrienden en familie. Zowel 1 op 1 als in groepen. Ideaal! De grote vraag is: gebruik je WhatsApp ook zakelijk?

Zakelijk gebruik

De scheidslijn tussen werk en privé is steeds moeilijker te bewaken. Het vele thuiswerken in deze coronatijd maakt het niet makkelijker. Sommigen kunnen hier heel goed mee omgaan of hebben er geen problemen mee dat het door elkaar heen loopt. Anderen gaat het minder makkelijk af en moeten echt moeite doen om het voor zichzelf fijn te houden. Hoe is dit voor jou?

Zakelijk gebruik van WhatsApp is iets dat steeds vaker voorkomt. Naast alle gezellige privé berichtjes worden er ook zakelijke afspraken mee gemaakt en informatie gedeeld. Dit is er langzaam in geslopen. Waarschijnlijk heb je er niet eens bewust voor gekozen. WhatsApp raakt dus ook de work-life-balance.

Door het ‘snelle karakter’ van de app is, bij zakelijk gebruik, de kans groot dat de informatie niet direct op de goede plek terecht komt, zoals bijvoorbeeld in je agenda. Wil je weten hoe je zakelijk efficiënt met WhatsApp kan omgaan? Dan hebben we een paar handige tips voor je.

5 Zakelijke WhatsApp-tips:

  • Reserveer ‘WhatsApp-verwerktijd’ in je agenda. Dit kan dagelijks of wekelijks zijn en hoeft niet lang te duren. In die tijd loop je al je recente chats en groepen even langs om er zeker van te zijn dat je geen informatie mist, alles hebt genoteerd op de goede plek en niemand bent vergeten te antwoorden.
  • Zet een groepsapp (tijdelijk) op stil. Wordt er actief geappt in een groep en wil jij je concentreren op je werk? Zet deze groepsapp dan tijdelijk op ‘stil’. Hoe? Klik op de groepsnaam boven in het scherm. Kies de optie ‘Stil’ of ‘Stille meldingen’. Kies nu tussen 8 uur, 1 week of 1 jaar. 
  • Citeer je tekstbericht. Heb je geen tijd of ben je niet in de mogelijkheid om je bericht te typen? Geen probleem! Gebruik de optie om je gesproken bericht te laten vertalen in een tekstbericht. Hoe? Klik hiervoor eerst in een tekstbericht, zodat je toetsenbord tevoorschijn komt. Klik nu op het microfoontekentje en spreek dan je bericht in. Je gesproken tekst wordt direct omgezet in woorden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een spraakbericht versturen. 
  • Markeer een belangrijk bericht. Wil je een berichtje met belangrijke informatie snel terugvinden? Dan kan je dit bericht markeren. Dit doe je door op het berichtje te drukken en dan op het sterretje te klikken. Je ziet dat er nu een sterretje verschijnt naast het tijdstip van het bericht. Je vindt dit bericht stel terug door in je algemene berichtenscherm (Android) of Instellingen (iOs) ‘Berichten met ster’ te klikken. 
  • Gebruik Outlook of Teams. Als je echt de scheiding wilt maken tussen werk en privé, gebruik dan je mailprogramma of Teams voor je zakelijke chatberichten en afspraken. Het grote voordeel van Outlook is dat je afspraken en andere informatie met een ‘snelle stap’, en dus op een snelle manier, in je agenda of op je takenlijst kan zetten. Zo houd je WhatsApp voor je privéberichtjes en blijf je een happy apper. 

Smaakt het naar meer? En wil je nog meer WhatsApp-tips? Lees dan ons vorige blog-artikel ‘Whatsappen op je werk’.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.