De kunst van het stoppen

Zo sluit je je werkdag écht af!

Stel je dit eens voor: het is 17.00 uur en je klapt je laptop dicht, schuift je stoel aan, want je bent klaar met je werk. Je voelt een lichte opluchting, alsof je een deur dichttrekt achter een productieve dag. Geen gedachten meer over die openstaande to-do’s, geen schuldgevoelens omdat je niet “nog even” een taak hebt afgemaakt. Het enige wat je mag gaan doen is genieten van een rustige avond waarin je echt kan ontspannen. Klinkt ideaal, toch?

Maar laten we eerlijk zijn: voor velen is het op tijd stoppen met werken aan het einde van de dag eerder een grote wens dan een veelvoorkomende gebeurtenis. Je zit vaak net iets te lang vast in dat ene rapport, reageert toch nog snel op een mailtje, of betrapt jezelf erop dat je blijft malen over wat er morgen allemaal nog moet gebeuren. Voor je het weet is de grens tussen werk en vrije tijd volledig vervaagd, en zit je in plaats van te ontspannen alweer in werkmodus. Dit mag anders!

Balans inspanning – ontspanning

Hoe zorg je ervoor dat je écht loskomt van je werk en de balans vindt tussen inspanning en ontspanning? Op tijd stoppen met werken kan je hierbij helpen. Dit is niet zomaar iets wat je doet; het is een bewuste keuze en een vaardigheid die je kan leren.

10 Tips

Om je te helpen het stoppen met werken makkelijker te maken en de overgang naar je avond soepel te laten verlopen, hebben we 10 tips voor je.

  1. Creëer een (af)sluitritueel: zie het als een mini-afsluitfeestje voor je brein. Schrijf bijvoorbeeld op je (digitale) takenlijst of in je agenda wat je morgen wilt doen, zodat je er niet ’s avonds over hoeft te piekeren. Draai een speciaal nummer ( je “werkdag-afsluitnummer” ) om aan je hersenen duidelijk te maken dat je stopt met werken en nu lekker je vrije tijd ingaat.
  2. Doe een overgangsactiviteit: spring op de fiets, maak een wandeling of zet een kop thee en staar vijf minuten uit het raam. Door een activiteit te doen tussen werk en vrije tijd, geef je jezelf de kans om mentaal af te schakelen.
  3. Maak een afspraak met jezelf: blokkeer je eindtijd in je agenda, net zoals je een meeting plant. Geef het een pakkende naam zoals “Laptop dicht, nu lekker naar huis” of “Vrije tijd in 3, 2, 1…”. Het klinkt simpel, maar als je eindtijd in je agenda staat, ga je minder snel over die grens.
  4. Gebruik een harde reminder (of wekker): stel een alarm in op je telefoon of computer dat je eraan herinnert dat het tijd is om te stoppen. En ben streng voor jezelf: als dat alarm afgaat is het écht tijd. Zie het als een personal assistent die zegt: “Sorry hoor, maar je werktijd zit erop!”
  5. Plan een ‘einde-van-de-dag’ activiteit: niets motiveert beter om op tijd te stoppen dan een leuke afspraak. Een diner met vrienden, een yogales of zelfs een aflevering van je favoriete serie. Zet iets leuks op de planning vlak na werktijd, zodat je een natuurlijke deadline hebt.
  6. Werk in sprints en plan een slotronde: gebruik de Pomodoro-techniek en werk in blokken van 25 minuten met korte pauzes. Plan de laatste sprint specifiek voor het afronden van je dag: noteer de to-do’s voor morgen, sluit je inbox af en ruim je werkplek op. Door die afsluitronde voelt je werkdag écht afgerond en dit helpt je om op tijd te stoppen.
  7. Zoek een werkdag-buddy: misschien heb je een collega of vriend(in) die ook moeite heeft met op tijd stoppen? Help elkaar! Stuur elkaar een berichtje als het tijd is om af te ronden. Samen ben je sterker (en strenger).
  8. Vier je successen: sta eens stil bij wat je die dag hebt bereikt, hoe klein het ook lijkt. Een afgeronde taak, een goede meeting of zelfs het feit dat je al je to-do’s hebt afgevinkt. Een zelf-high five doet wonderen! 😉
  9. Creëer een mentale barrière: stel een duidelijke grens, zowel letterlijk als figuurlijk. Werk je thuis? Ruim je werkspullen op zodat je je fysieke werk ook niet meer ziet. Op kantoor? Sluit bewust je computer helemaal af in plaats van deze in de slaapstand te zetten en ruim je bureau op.
  10. Zeg écht gedag. Of je nu op kantoor werkt of thuis, sluit je werkdag af door letterlijk gedag te zeggen. Dit kan tegen collega’s zijn, of als je thuis bent tegen jezelf, hardop of in gedachten. “Tot morgen, werk!” Het klinkt een beetje gek, maar het helpt je écht om werk en privé beter te scheiden.

Dé gouden regel

Op tijd stoppen betekent níet dat je minder betrokken bent. Het betekent juist dat je jezelf (en je energie) serieus neemt. Door je dag af te ronden op het juiste moment, zorg je ervoor dat je morgen weer met volle energie en focus aan de slag kan. Dus stel dat alarm in, plan iets leuks na werktijd en vergeet niet de gouden regel: morgen is er weer een dag!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.