DISC: Ben jij blauw, rood, geel of groen?

Heb jij er ook een hekel aan om in een hokje gestopt te worden? Figuurlijk een sticker op je hoofd geplakt te krijgen met ‘Jij bent wel erg blauw (rood, geel of groen)’?  We horen dit regelmatig terug in de bedrijven en organisaties waar wij komen. Maar waar komt die indeling in kleuren nou toch vandaan? Er zijn verschillende persoonlijkheidstesten die met een indeling in kleuren werken. DISC is er daar één van.

Wat is DISC?

DISC is een hulpmiddel om gedrag van jezelf, maar ook van anderen (je partner, je collega, je klant etc.) beter te (leren) begrijpen. Mensen verschillen nou eenmaal gelukkig! En door DISC kan je dit verschil leren herkennen en er rekening mee houden. Soms heb je een directe klik met iemand en communiceer je heel gemakkelijk samen. Maar ook komt het voor dat je niet snel op één lijn ligt met iemand, de communicatie wat stroef verloopt of dat het gedrag van degene je zelfs wat irriteert. Oeps! Wat is dat toch?

DISC-model

In het DISC-model wordt een onderscheid gemaakt tussen introvert (passief) & extravert (actief) gedrag én tussen taakgericht (controlerend) & mensgericht (relaterend) gedrag. En zo ontstaan 4 persoonlijkheidstypen:

🔴🟡🟢🔵

D: Dominant, daadkrachtig en direct (rood)

I: Invloed, inspirerend en interactief (geel)

S: Stabiliteit, sociaal en ondersteunend (groen)

C: Consciëntieus, correct en calculerend (blauw)

Welk type ben jij?

Hoe handel en reageer jij in een bepaalde situatie? Je dagelijkse gedrag wordt beïnvloed door alle types, maar er is één type dat overheerst, ondersteund door een 2e type. Je bent dus niet helemaal blauw, rood, geel of groen, maar vertoont in een bepaalde situatie dat specifieke gedrag. Door hier meer inzicht in te hebben, begrijp je niet alleen jezelf beter, maar ook de ander. 

2 Vragen om te ontdekken met welk type jij de meeste overeenkomsten hebt:

  • Heb je een introverte of extraverte voorkeursstijl? Ben jij direct in jouw benadering en communicatie? Of luister je liever graag en ben je minder uitgesproken? Haal je energie uit jezelf? Of juist door met anderen tijd door te brengen?
  • Heb je een meer taakgerichte of mensgerichte voorkeur? Wil je resultaten behalen, ben je competitief en wil je vooral actie? Of is de relatie met de ander juist belangrijk voor je?

Ben je nieuwsgierig naar wat jouw overheersende kleur zal zijn? Doe hier een gratis DISC-testje voor een eerste indicatie. Leuk om een idee te krijgen.

Wil je jezelf naar een hoger niveau tillen? Ben je toe aan persoonlijke groei of het verbeteren van je communicatieve en/of leiderschapsvaardigheden? Dan is een uitgebreide DISC-test wat voor jou. Je ontvangt dan een uitgebreide rapportage met allerlei achtergrondinformatie en tips.  Onze trainers Jantina & Madelon, allebei DISC- en drijfveren coach, kunnen je hier meer over vertellen. Interesse? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.