Van Quiet Quitting naar Moeiteloos Werken

We kennen het allemaal wel. Wat langer doorwerken om dat ene voorstel of rapport af te maken.  Een avondje achter je laptop kruipen om die volle inbox eindelijk eens weg te werken. Je privé of sportafspraak afzeggen voor een belangrijke werkafspraak die écht niet op een ander moment gepland kan worden en op je vrije dag tóch nog een telefoontje beantwoorden…

Maar wat doe je als dit structureel wordt en je (werk)stress toeneemt? Maak je het bespreekbaar met je manager, zoek je ondersteuning of stel je stilzwijgend grenzen aan je inzet, ook wel ‘Quiet quitting’ genoemd?

Quiet Quitting

Letterlijk betekent dit ‘stilzwijgend ontslag nemen’. Deze term is hip geworden via TikTok-ker @ZaidLeppelin en speelt vooral bij millenials (geboren tussen 1980-1995) en Gen-Z (geboren tussen 1995-2010). Zij vinden vaak een goede balans tussen werk en privé belangrijker dan carrière maken. Hoewel zij de ‘digitale generatie’ zijn, hebben zij ook meer behoefte aan ‘niet bereikbaar zijn’.

Zij vullen hun werk anders in door een andere werkhouding aan te nemen. Geen werkweken meer van 50 of 60 uur, geen stress om je deadline te halen en na werktijd geen mailtjes of telefoontjes meer beantwoorden. Je doet nog steeds je werk, maar niet ten koste van alles, waardoor een betere balans tussen werk en privé ontstaat. Dat klinkt niet gek! Maar is voor de oudere generaties niet altijd te begrijpen en voor werkgevers vaak wel een uitdaging.

Door deze andere benadering en invulling van werk, veranderen langzaamaan ook de traditionele opvattingen. Om te werken hoef je niet meer van 9 tot 5 aanwezig te zijn op kantoor. Werken kan tenslotte overal!  Geef er maar een naam aan: flexwerken, thuiswerken, hybride werken, enzovoort.

Productief zijn is niet te af te meten aan het aantal uren dat je aanwezig bent, maar meer aan de efficiëntie en effectiviteit van je werk. Voor de ‘nieuwe’ generaties zijn flexibiliteit, autonomie, zelfmanagement en een meer persoonlijke benadering van werk en leven heel belangrijk. Werk wordt dus anders benaderd en neemt een andere plek in. Er wordt gezocht naar een manier van werken die goed past bij iemands behoeften en doelen. Je functie vorm en inhoud geven, zodat je meer voldoening uit je werk kan halen én meer balans in je leven te brengen geven (job crafting).

Ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt, staan werkgevers voor de uitdaging om deze veranderingen te omarmen, ‘oude’ waarden en normen los te durven laten en een werkomgeving te creëren die aansluit op de behoeften van hun medewerkers. Hoe geef je daar samen een goede invulling aan en creëer je een win-win situatie?

Tijd en energie zijn kostbaar

Positief aan deze ontwikkeling is dat we ons steeds meer realiseren dat onze tijd en energie kostbaar zijn. Een goede werk-privé balans is dus niet alleen fijn, maar ook heel noodzakelijk. Oók voor alle andere werkende generaties!

Onze tips:

  • Kijk eens kritisch naar je werk(invulling). Welke taken en activiteiten doen er écht toe? Welke 20% van je taken leveren 80% van het resultaat?  De Pareto-regel!
  • Kijk ook eens kritisch naar al je overlegvormen. Zijn deze allemaal écht nodig? Of kan je op een andere, slimmere manier, ook deze informatie verkrijgen?
  • Ondersteunen de ICT-systemen je voldoende? Of heb je behoefte aan andere hulpmiddelen?
  • Fix je regelmatig fouten gemaakt door collega’s? Pak dit aan bij de bron, zodat je dat niet steeds opnieuw hoeft te doen.
  • Ben je op de hoogte van alle mogelijkheden die Outlook, ToDo, MS Teams enzovoort je bieden?

Door hier aandacht voor te hebben lukt het je beter om stressvrij, slimmer en met plezier te (blijven) werken: Moeiteloos te Werken. Waarbij zeker oog is voor een goede werk-privé balans. Niet alleen voor millenials en Gen-Z, maar voor alle generaties!

Wij kunnen je daarbij helpen met een van onze trainingen of coaching trajecten. Meer weten? Neem contact met ons op. We maken graag een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.