Waarom doe ik dit nu?

‘Waarom doe ik dit nu?’ Je vraagt je dit vast wel eens af. Omdat je toch weer bezig bent voor een ander, terwijl je eigenlijk aan je eigen taak wilt werken. Of omdat je geen ‘nee’ kan of durft te zeggen. Herkenbaar?

Het is een simpele vraag die je veel inzicht kan geven. Het helpt je om duidelijkheid te krijgen over je keuze. Het helpt je om de voor jou juiste prioriteit te stellen en te bepalen of jouw antwoord op bijvoorbeeld een verzoek ‘ja’ of ‘nee’ wordt.

Vijf vragen

Deze simpele vraag bestaat eigenlijk uit vijf vragen. Je kan namelijk de klemtoon steeds op een ander woord van deze vraag leggen. Hierdoor verandert de vraag. En ook je antwoord.

Leg je de klemtoon op het woord:

  • Waarom: dan vraag je je af of dit binnen jouw takenpakket valt en of deze actie tot het gewenste resultaat leidt.
  • Doe: dan vraag je je af wat er precies moet gebeuren en of er alternatieven zijn om het te doen.
  • Ik: dan kom je erachter of jij de juiste persoon bent om deze actie te doen, of dat het beter is als iemand anders het doet.
  • Dit: dan achterhaal je of dit de gewenste actie is die moet gebeuren of dat er juist iets anders voor nodig is om het gewenste resultaat te behalen.
  • Nu: dan bepaal je of het nu het juiste moment is om de actie te doen. Of is het niet zo dringend en belangrijk als je in eerste instantie dacht en kan het wel even wachten?

Bedenktijd

De vraag ‘Waarom doe ik dit nu?’ helpt je om tot een keuze te komen bij het stellen van prioriteiten en je planning. Daarvoor is het soms handig om bedenktijd te vragen wanneer je een verzoek krijgt. Je kan jezelf hiervoor een standaard antwoord aanleren, zoals:

  • ‘Ik wil hier graag eerst even over nadenken’.
  • Heb je direct een antwoord nodig of … ? (Laat even een stilte vallen)

Stel jezelf vervolgens 5x de vraag ‘Waarom doe ik dit nu?’. En leg iedere keer de klemtoon op een ander woord. Zo kom je vanzelf tot de voor jou juiste keuze!

Levensvragen

Wil je het breder trekken? Dan kan je de ‘Waarom doe ik dit nu?’-vraag ook inzetten in de privésfeer. Met andere woorden, je vraagt je af of je nog wel doet, wat je wilt doen.

Sommige dingen zijn inmiddels zo gewoon geworden, dat je er niet eens meer bij nadenkt. Je doet het ‘gewoon’. Maar, word je er nog wel blij van of dient het een, voor jou, belangrijk doel? Of doe je het misschien met tegenzin en kost het je veel energie? En als je het met tegenzin doet, hoe kan je het ombuigen naar een energie gevende activiteit?

Kortom, de (levens-)vraag ‘Waarom doe ik dit nu?’ is multifunctioneel! Maak gebruik van deze vraag om voor jezelf een moeiteloos en bewust (werk-)leven te creëren.

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.