Wat is jouw natuurlijke ritme?
De één is een ochtendmens en is op tijd wakker. Maakt voordat hij/zij naar het werk gaat nog een wandelingetje of gaat nog even hardlopen. Een ander is op z’n best als hij/zij wat langer uitslaapt en is ’s avonds weer niet naar bed te krijgen en kijkt nog ‘even’ een aflevering van ‘Een winter vol liefde’. Deze twee uitersten kennen we natuurlijk wel. Maar er zit ook nog wat tussen. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen ritme en routines.
4 Chronotypes
Volgens Dr. Michael Brues, The Sleep Doctor, zijn er 4 verschillende ‘chronotypes’. Deze zijn gebaseerd op het slaap-waakritme van dieren. De 4 types zijn:
- De beer
- De wolf
- De leeuw
- De dolfijn
Ieder type heeft zo zijn eigen ideale dag- en nachtritme. Met eigen voorkeurstijden om wakker te worden, geconcentreerd te werken, voor het uitvoeren van eenvoudigere taken, tijden om te relaxen en te ontspannen en ook weer om te gaan slapen.
Weet je wat jouw natuurlijke ritme is?
Een slaap-waak ritme kan je wel wat trainen. In onze (werk)maatschappij is het zelfs noodzakelijk gezien onze ‘standaard’ werkuren van 9 tot 5. Maar de signalen van jouw oorspronkelijke chronotype kan je vaak níet negeren. Weet jij wat jouw natuurlijke ritme is? Welk type bij jou past? Het is interessant om hier eens bewust bij stil te staan en te bekijken of jouw ‘standaard’ dagindeling ook eigenlijk wel past bij jouw oorspronkelijke natuurlijke ritme.
Doe hier een testje om op zoek te gaan naar jouw chronotype. En? Ben jij een beer, wolf, leeuw of dolfijn?
Wanneer jouw huidige dag- en slaapritme niet overeenkomt met jouw chronotype, kan je biologische klok verstoord raken. Dat kan weer invloed hebben op je hoeveelheid slaap en je slaapkwaliteit. En dat is nou net zo belangrijk! Overdag ben je moe, vind je het lastig om je te concentreren en het wordt moeilijker om gezonde keuzes te maken. Dit alles kan dan op termijn weer andere gezondheidsproblemen geven.
Laat je daarom inspireren door jouw chronotype. Zo verbeter je niet alleen je energieniveau overdag, je focus en productiviteit, maar neemt dus ook je slaapkwaliteit toe. Probeer eens uit om meer naar je chronotype te leven. Kom erachter welk ritme echt bij jou past en geef jezelf even de tijd om aan dit (nieuwe) ritme te wennen. We zijn benieuwd wat dit je brengt.
Terug naar het overzicht