Eén efficiënt werkvoornemen

We zijn al weer over de helft van januari. Blue Monday hebben we overleefd en we gaan weer langzaamaan richting het voorjaar. Ben jij dit jaar met goede voornemens gestart? Lukt het je ook om ze vol te houden? Onze goede voornemens zijn meestal gebaseerd op privézaken, zoals bijvoorbeeld meer bewegen, stoppen met roken of een gezond gewicht bereiken. Super wanneer dit je ook echt lukt!

Mogen we er één goed voornemen op werkgebied aan toevoegen? Eén die je helpt om je doelen sneller te bereiken? Waardoor je efficiënter en effectiever gaat werken? Ook komt deze gewoonte uiteindelijk je (werk)geluk en gezondheid ten goede. Klinkt super, toch?

Concentratie en flow

Dit goede werkvoornemen is: vaker geconcentreerd en in flow werken. Dat wensen we jou toe op werkgebied! Misschien lukt je dit al aardig, maar heb je soms nog last van afleidingen die je uit je concentratie halen? En gaat het daarom niet zoals je zelf eigenlijk zou willen.

Je kan de oorzaken van afleidingen opsplitsen in 3 gebieden. Namelijk:

  • Jezelf
  • Je werkplek
  • Je werkomgeving

Laten we eens kijken naar de oplossingen hiervoor. Hoe kan jij hier proactief mee om gaan?

Afleidingen door jezelf

Ik hoor je denken, ‘ikzelf‘? Ja, ook jij kan onbewust een grote afleiding zijn voor jezelf. Wanneer je langer doorwerkt dan je concentratieboog lang is, ga je bijvoorbeeld sneller op zoek naar welkome onderbrekingen en afleidingen. Onderzoek dus eens hoe lang jouw concentratieboog is en houdt die periode aan voor al jouw concentratiewerk. Dat werkt beter, dan proberen langer door te gaan. De Pomodoro-techniek kan je hierbij helpen.

Ook het uitstellen van je werkzaamheden valt hieronder. Heb jij soms een neiging tot uitstellen? Probeer dan eens je taak op te splitsen in kleinere sub taken en maak het op die manier meer behapbaar voor jezelf.

Begin, bij voorkeur als eerste op je werkdag, met een uitstelklus en doe alleen die allereerste actie die daar voor nodig is. Meestal is dat iets kleins, zoals het maken van een afspraak of het bij elkaar zoeken van alle informatie. Neem deze kleine stap en je bent al over de eerste drempel heen! Hoe je het ook wilt aanpakken, begin er gewoon aan. Want het uitstellen van deze taak kost je uiteindelijk meer energie en tijd, dan het doen ervan …

Afleidingen op je werkplek

Geconcentreerd werken betekent even niet afgeleid worden door notificaties en geluiden van je mobiele telefoon of computer. De oplossing is heel eenvoudig. Zet op de momenten dat je gefocust wilt werken je telefoon uit, net zolang als je concentratieboog is. En daarna zet je ‘m gewoon weer aan. Voor je computer kan je standaard de notificaties uitzetten, zoals de notificaties voor de pop-ups, geluidjes en het envelopje onderin de balk bij ontvangst van bijvoorbeeld nieuwe e-mails. Plan momenten in waarop je je e-mails en WhatsApp-berichten leest en afhandelt. Of lees nog meer tips in ons artikel ‘Wie kan er nog zonder mobiele telefoon?’

Afleidingen in je werkomgeving

Wordt je gestoord door mensen of geluiden in je werkomgeving? Kies dan voor de momenten dat je gefocust wilt werken, voor een werkplek waar je alleen kan zitten en de deur dicht kan doen. Heb je die mogelijkheid niet? Een koptelefoon kan ook uitkomst bieden. Hiermee maak je visueel duidelijk dat je even niet gestoord wilt worden. Je kan er dan voor kiezen om een concentratiemuziekje op te zetten, maar dit hoeft uiteraard niet.

Een alternatief is dat je op zoek gaat naar een (flex)werkplek buiten je kantoor of huis om, waar je af en toe een dagdeel ongestoord kan werken. Merk je nu dat het steeds dezelfde mensen zijn die jou onderbreken in je werk? Plan dan op regelmatige basis een overleg met deze personen, zodat jij meer baas blijft over jouw eigen werktijd én focustijd overhoudt voor andere werkzaamheden.

We wensen je veel focus en flowtijd in 2022!

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.