Geluk maker of geluk kraker?

Hoe kijk jij naar je werk? 

Werk je vooral voor ‘brood op de plank’ en om geld te verdienen voor het leven naast je werk? Of ben je carrière gericht en is je baan een opstap naar een volgende uitdaging en professionele groei? Of zie je je werk als een roeping, één van de belangrijkste dingen in je leven, verbonden met jouw waarden en passies. Een manier om een bijdrage te leveren aan de wereld?

Job, career of calling?

De relatie met werkgeluk is duidelijk: medewerkers die hun werk als een ‘job’ beschouwen zijn gemiddeld minder gelukkig (6,4) dan degenen die hun werk zien als een ‘career’ (7,1) of ‘calling’ (7,5). De kijk op werk kan veranderen met het toenemen van de leeftijd. Maar ook door Covid is werk veranderd. Er wordt meer online en thuis gewerkt, waardoor soms de betrokkenheid bij de organisatie afneemt en Quiet Quitting toeneemt.

Vind je het leuk om te weten hoe jij scoort op werkgeluk? Hoe werkgelukkig jij bent? Doe hier een testje en kijk welk cijfer jouw persoonlijke werkgeluk krijgt. 

Eigenlijk is het heel simpel en weten we echt wel waar we (werk)gelukkig van worden. Waarom is het dan zo lastig om daar ook echt tijd voor vrij te maken?

Gelukskrakers

We zijn geneigd ons steeds te laten (af)leiden door zogenaamde gelukskrakers, zoals je telefoon en sociale media, werken aan een bepaalde status of om rijk te worden, jezelf vergelijken met anderen, altijd maar meer willen, al je geld uitgeven, te druk zijn of leven volgens de verwachtingen van anderen … Deze gelukskrakers geven je een leeg en onzeker gevoel. Je bent vooral bezig met je eigen dingen, hebt weinig échte verbinding met anderen, contacten zijn oppervlakkig en je ziet alleen ideaalbeelden op sociale media en reclames.

Hoe kan je tóch elke dag structureel aandacht besteden aan dat wat je écht belangrijk vindt, zonder je te laten afleiden door de waan van de dag, je e-mail, social media, pop-ups en pushmeldingen? Het antwoord is: ‘met aandacht’ , bewust(er), werken én leven.

Door afleidingen zoveel mogelijk te weerstaan en niet in te gaan op je neiging om de gemakkelijkste weg te kiezen. Door je ‘gewoontes’ weer eens onder de loep nemen en kleine veranderingen daarin aan te brengen. Zodat je elke dag prioriteit geeft aan dat wat jij écht belangrijk vindt. Moeiteloos Leven! Vol energie, passie en plezier!

Gelukmakers

Ernst-Jan Pfauth schreef het boek ‘Intentioneel leven’ en beschrijft daarin, naast de gelukskrakers, ook gelukmakers. Deze gelukmakers gelden zodra aan de essentiële basisbehoeften als eten, veiligheid, fysieke en mentale gezondheid is voldaan.

De 7  geluksmakers zijn:  

  1. Met zoveel aandacht iets doen, dat je de tijd vergeet
  2. Werken aan iets waar je in gelooft
  3. Iets betekenen voor anderen
  4. Dankbaar zijn voor wat je hebt
  5. Een financiële buffer hebben
  6. Tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt
  7. Leven volgens je eigen waarden

Niet echt verrassend toch? Maar hoe stel je deze geluksmakers centraal in je leven? Ernst-Jan zet hier 7 ‘simpele’ gewoontes tegenover.

Van gelukkrakers naar gelukmakers

  1. Omarm uitstelgedrag om vooruit te komen
    Het kost vrijwel altijd moeite om te beginnen aan activiteiten die ons gelukkig maken. Hoe stap je over dit hobbeltje heen en kom je makkelijker in actie?
  2. Vind plezier in mislukkingen
    In werk en vrije tijd zijn we vaak gericht op de externe beloning die onze inspanningen opleveren. Zo organiseren we onze eigen teleurstelling. We kunnen beter alles als een oefening te zien. Dan krijg meer gedaan én ervaar je meer voldoening.
  3. Zoek innerlijke rust buiten jezelf
    Spoiler: je kunt alleen gelukkig zijn als je van betekenis bent voor anderen. Zoek daarom niet naar persoonlijk geluk, maar naar gedeeld geluk. Hoe verbeter je je sociale relaties om zo meer innerlijke rust te vinden.
  4. Durf de zoetsappigheid van dankbaarheid aan
    Ja, het kan klef zijn, maar wie actief dankbaarheid beoefent, gaat tevredener, optimistischer, socialer, empathischer en minder jaloers en materialistisch door het leven.
  5. Koop controle over je tijd
    Vrijwel elke reclame verkoopt een valse belofte. Geef je geld niet uit aan statussymbolen, maar investeer in het vrijkopen van je tijd. Materieel succes heeft weinig invloed op je welzijn. Leg een financiële buffer aan en zie hoe geld je wél gelukkig maakt.
  6. Kies wat je laat verslonzen
    Je kan niet aan alle verwachtingen voldoen. Zeg vaker ‘nee’ en accepteer de prijskaartjes die daarbij horen. Pas dan kun je echt rust ervaren.
  7. Leg je waarden vast (desnoods op je lijf)
    Ontdek wat je waarden zijn en welke keuzes daarbij horen. Welke reflectierituelen herinneren je aan die waarden? Dit om de dagelijkse afleiding te weerstaan en meer richting in je leven te ervaren.

 

Wil jij aan de slag met je eigen werkgeluk of werkgeluk van je team of organisatie? Kijk dan hoe wij je kunnen helpen. Of maak een afspraak. We denken graag vrijblijvend met je mee. 

 

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.