Opruimen, brrrr….

Voorjaarsschoonmaak

Heb jij de ‘voorjaarsschoonmaak’ al gedaan? Of wil je er binnenkort nog aan beginnen? De voorjaarsschoonmaak van vroeger, bestaat (gelukkig) niet meer door o.a. het verdwijnen van de kolenkachels, de komst van de stofzuiger en een beter klimaat in de huizen. Vroeger werd, na de winterperiode, kamer voor kamer grondig schoongemaakt. Gordijnen, vloerkleden, kasten van de muur, matrassen naar buiten … Maar ook papieren, documenten en boeken werden zorgvuldig nagekeken, geordend en opgeruimd.

Opruimen, brrrr ….  

Voor de één iets heel natuurlijks en voor de ander een hele uitdaging. Dat is nu niet anders dan vroeger. Nieuw is dat er nu ook mensen gespecialiseerd zijn in opruimen: ‘opruimgoeroes’, met een eigen opruimmethode en zelfs ook televisie programma.

Zie jij weleens van die geweldige foto’s voorbij komen van keurig georganiseerde koelkasten en keukenkastjes, voorzien van mooie gelabelde bakjes? Of kleding en boekenkasten helemaal ingedeeld op kleur? Een droom om naar te kijken. De Amerikaanse organizers van The Home Edit zijn hierin gespecialiseerd.

Ook de Japanse Marie Kondo is een internationale opruimgoeroe. Haar boeken zijn zelfs in 27 talen vertaald en ook zij heeft eigen tv-serie (te zien op Netflix). Marie hanteert weer een andere opruimtechniek: de ‘Konmari-methode’. De vraag ‘Does it spark joy?‘ is cruciaal voor de beslissing om iets te houden/bewaren of weg te doen.

Bekende opruimregel

Als je iets wilt houden, bewaar het dan op een eigen vaste plaats. Dat is de bekende opruimregel: ‘alles heeft een plaats’. Na gebruik, terug op die plek! En dit kan je natuurlijk ook in de werksituatie toepassen.

Verschil tussen organizing en opruimen

Weet jij eigenlijk het verschil tussen ‘organizing’ en ‘opruimen’? Organizing is vooral het proces van het inrichten van je (werk)materialen en spullen. Zorgen dat alles toegankelijk is en makkelijk vindbaar, zodat je niet meer hoeft te zoeken en geen tijd daarmee verliest. Het bedenken van een goed systeem, waardoor je later gemakkelijker kan opruimen. Opruimen is het, na gebruik, terug zetten van de spullen, materialen en informatie die je wilt bewaren op hun vaste plek en het weggeven of weggooien van andere dingen. Je maakt dus altijd een keuze of afweging. Wil ik dit behouden? Zo ja, op welke vaste plek ruim ik het op?

World Organizing Day

Vrijdag 20 mei 2022 is het ‘World organizing day’, een initiatief van de IFPOA (International Federation of Professional Organizers Associations). Met duizenden collega-organizers over de hele wereld wordt aandacht besteed aan de voordelen van organiseren en productiviteit. Hoe verbeter je de kwaliteit van je dagelijkse (werk)leven? Dat geldt natuurlijk ook voor op je werk. Hoe creëer je een werkomgeving en hoe richt je jouw werkzaamheden in, zodat je je productiviteit verhoogt en je stressvrij én met plezier kan werken?

En nu?

Zoals je merkt, is er dus veel te lezen en te bekijken over ‘organizing’ en ‘opruimen’. Maar laat je niet gek maken! De belangrijkste eerste stap is gewoon het gaan DOEN! Niet te ingewikkeld maken, maar met iets kleins beginnen. Stap voor stap kom je er dan ook.

Ben je geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan? Lees dan onze eerdere tips op ‘opruim & organizing-gebied’:

Wil je graag een georganiseerde werkplek, inbox en/of agenda, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kan je je er niet toe zetten om een start te maken? Of weet je niet welke methode voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op om te bespreken hoe wij je daarbij kunnen helpen. We denken graag met je mee.  

Terug naar het overzicht

Wil jij stressvrij, slimmer en met plezier werken?

Meld je dan hieronder aan voor onze GRATIS mini-training per e-mail én ontvang maandelijks ons e-zine met nog meer tips over slim & efficiënt werken, een scroll-vrije inbox, prioriteiten stellen, timemanagement en meer.

Ja, stuur mij de gratis mini-training Moeiteloos Werken!

 

dit veld niet invullen s.v.p.